Великодня паска

У традиційних православних сім'ях велике значення має паска, а великодній кошик і великодній рушник часто передаються з покоління в покоління, дбайливо зберігаються, особливо якщо корзинка сплетена, а рушник вишитий своїми руками. Кошик і рушник - це головне. Рушник має бути білим і вишитим, бажано вручну, корзинка може бути взагалі будь-яка, хоч дротова, паперова, пластикова або навіть їстівна. А ось те, що кладуть в цей кошик, дуже відрізняється в різних конфесіях, різних країнах, різних населених пунктах і навіть у різних сім'ях.

Великодня Паска традиційно кладеться у великодній кошик, і для початку - про походження цього самого кошика. На єврейське свято «Песах», який передує за календарем християнської Пасхи, випікається особливий хліб: маца або, інакше, опрісноки. У цього хліба дві особливості: по-перше, там немає закваски, а по-друге, це одночасно, і їжа, і жертва. Жертва богу і їжа, подкрепляющая віруючих в умовах обмеження харчування.

Християнська традиція встановила, що перед Великоднем, святом Воскресіння пост найдовший і найсуворіший. Стародавні християни ставали на службу в суботу вдень і йшли додому не раніше недільного ранку. Свої сили в цей час вони підкріплювали освяченими хлібами і вином, які символізували плоть і кров Христову.

Так серед віруючих з'явилася традиція приносити в храм в переддень свята спочатку хліб і вино для освячення. А потім в кошик з хлібом і вином стали класти інші продукти, фігурки, образки, вишиті серветки, свічки і багато іншого. Доходило до крайнощів, коли в великодньому кошику «святили» ножі, фотографії родичів та документи, наприклад, свідоцтва про шлюб.

З такого роду «перегинами» православні священики боролися. І, до речі, перестали в більшості своїй освячувати напередодні Великодня будь-які алкогольні напої, включаючи вино. Проте, багато хто до цих пір вважають, що пляшка кагору в великодньому кошику і на великодньому столі зайвою не є. Чому кагор? На початку вісімнадцятого століття цар Петро «прорубав вікно в Європу». Для церкви наслідком цього стало те, що звичне церковне вино, що ввозиться з Греції (і яке було для греків серйозною частиною експорту, поряд з кипарисовими хрестиками та частками мощей численних святих середземноморського походження) було замінено на французьке. Дослідним шляхом церковники встановили, що найкращим для їх цілей є вино околиць міста Каору з чорного винограду мальбек: скільки його розбавляти водою, воно все одно зберігає насичений червоний колір.

Сучасний кагор це кріплене, густе, солодке червоне вино. Воно дуже відрізняється за якістю і ціною. Правильним великоднім (канонічним) кагором вважається кагор, в який при нагріванні сусла не додавали буряковий або тростинний цукор, а також не кріпили неправильним спиртом, правильним для «підвищення градусів» визнається тільки винний спирт.

Зовсім інший підхід зараз і до великоднього хліба. Деякі пекарні ще печуть до свята традиційний церковний хліб артос, циліндричної форми з зображеннями на верхівці. Хліб цей після освячення, вважається, набуває особливих, в тому числі лікувальні властивості, тому він не з'їдається відразу в перший день свята, а часто засушувати про запас.

Переважна ж більшість віруючих вважають пасхальним хлібом паску, яка, успадкувала від церковного хліба форму циліндра з пишною прикрашеної верхівкою, але строго кажучи, є вже не хлібом, а скоріше кондитерським виробом. У склад входить у великій кількості то, що було заборонено або обмежено в пост: масло, яйця, солодощі.

А ось щоб перед Великоднем самому спекти високу, повітряну, ніжну і солодку паску потрібен або значний кулінарний досвід або суміші «Сто пудів».

Найцікавіше - це набори «Паска Великодня» і «Паска Старослав'янська"

Там є все: і сама суміш для випічки, і формочки, і глазур для прикраси, і навіть наклейки для писанок.

Суміш «Куліч пасхальний» за класичною рецептурою.

«Паска з родзинками» відрізняється оригінальним смаком, таку паску в булочній не купиш.

І, звичайно, новинки, які допоможуть зробити саме ваш великодній хліб унікальним: «Паска з журавлиною» та «Паска вишнева з шоколадом»

А ще, якщо вже немає якихось жорстких обмежень, можна приготувати дуже смачний і оригінальний італійський паска «Панеттоне»

Найпопулярнішим великоднім символом і ще одним обов'язковим елементом великоднього кошика є яйце, точніше яйця: варені і пофарбовані, крашанки і писанки. Різниця між ними в тому, що крашанки однотонні, найчастіше червоного або коричневого кольору. Ці кольори символізують кров, а в цілому яйце це древній символ відродження і переродження. Яйця -пісанкі іноді розмальовують настільки примхливо, що звичайне куряче яйце вже якось і незручно використовувати. Розписувати можуть дерев'яні, скляні і навіть кам'яні яйця.

Під час Великого посту заборонено, крім алкоголю і яєць, також м'ясне і молочне, і, звичайно ж, в великодньому кошику є і те, і інше. А ось рибу в пост кілька разів вжити можна, тому в великодньому кошику її немає.

Під м'ясним мається на увазі вже готове до вживання м'ясо, в копченому, вареному або смаженому вигляді, у вигляді паштету і, звичайно ж, домашньої ковбаски. Але тільки не кров'яної, це не можна. Походження м'яса може бути будь-якого. Спочатку предпочиталась ягнятина. Пояснюється це тим, що згідно з Євангелієм Ісус Христос був розіп'ятий в день, коли євреї за традицією приносили ягнят в жертву. Звідси і часто зустрічається метафора «агнець божий». У католицькій Європі під час Пасхи заміною ягняті часто виступав кролик, як символ любові до життя і родючості. Саме тому в деяких великодні кошики разом з цілком собі свинячою ковбасою і смаженою куркою кладуть фігурки (іноді їстівні, випечені чи шоколадні) кроликів, ягнят, а також курчат і весняних пташок жайворонків.

Молочне в великодньому кошику представляє сир, рідше сир. Іноді з охолодженого і перетертого з добавками сиру роблять цілий твір мистецтва. До її складу крім сиру входять яйця, вершки, сухофрукти, мак, мигдаль, прянощі.

Паска традиційно має вигляд усіченої чотиригранної піраміди, що символізує, в залежності від традиції, або Скинию завіту, або гору Голгофу, або Гроб Господній. Прикрашена цукатами і фруктами, на боках і зверху видавлені букви ХВ («Христос воскрес») і великодні символи: паростки, квіти, хрест, спис, бич. До речі, коли маленькі діти «ліплять пасочки» в пісочниці, це реальна тренування самостійного створення справжньої паски.

Якщо зберетеся робити паску самостійно, виберіть якісний, краще домашній, сир і домашні вершки. З кількох дощечок змайструєте форму. Решту можете придбати у нас.

Ось, практично і все. Ще з їстівного важливо покласти корінь хрону і сіль. Хрін вважається символом життєлюбства, і як кажуть, полегшує шлунку перехід від пісного до скоромного, а сіль символом щирості і віри (Ісус називав своїх учнів «сіллю землі»).

Взагалі, найважливішим напевно є не те, що саме знаходиться у великодньому кошику, а відчуття світу, взаємної любові та родинного єднання, коли всі разом ви сідаєте за великодній стіл, щиро сподіваючись на нову весну і нове відродження.